İstanbul Anadolu
İstanbul Avrupa
Ankara
İzmir
Antalya
Bursa
Sakarya
Kocaeli
Manisa
Antalya
Balıkesir
1 Ocak 2012 itibari ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca apartmanlarda iş güvenliği uzmanı, iş hekimi ve yardımcı sağlık personeli bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu bağlamda, yazımızda apartmanlarda risk analizini kimin yapacağını ve nasıl yapacağını, acil durum planlamalarının kim tarafından oluşturulacağı ve benzeri konuları sizlerin bilgisine sunacağız.
Olası tehlikeleri tanımlama, riskleri belirleme ve riskleri kontrol altına almak için gerekli tedbirlerin kararlaştırılması, bunların doküman olarak sunulması ve yapılan çalışmaların güncellenmesi “risk değerlendirmesi” tanımı ve aşamalarıdır. Tehlikelerin tanımlanması ve özellikle kontrol tedbirlerinin alınması aşamasında bir İSG uzmanına danışılması faydalı olacaktır.
6331 sayılı İSG Kanunu’na göre;
Daha açık anlamda bu ifadenin bize belirttiği şey, kapıcı ve benzeri personel barındıran apartmanlarda kat sorumluları işveren konumundadır ve apartman yöneticisi de işveren vekili sıfatıyla risk analizi yapmak ve yaptırmak ile sorumludur. 30 Haziran 2014 itibari ile de apartman yöneticisi tüm personellerden oluşan bir “risk değerlendirme ekibi” kurabilir veya uzmanlık gerektiren konular varsa “kendi tercihi doğrultusunda” iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ya da OSGB’lerden destek alabilir.
Kanun maddelerine göre apartman iş güvenliği hizmeti için OSGB’ler işaret ediliyor. Az tehlikeli sınıfında yer alan apartmanları baz alırsak, 6 yılda bir yenilenmesi gereken risk değerlendirmesi, mevzuat uyarınca işyeri koşulları değiştiğinde de yenilenmek zorunda. Buradaki iş yeri koşullarından kastımız binalarda veya ekipmanlarda yapılan değişikliklerdir. Örneğin; bir apartmanın kömürlü kazandan doğalgaz kazanına dönüşümü, yapılması zorunda olan değişikliklerdir.
Dışarıdan alınan hizmetler doğrultusunda (özel güvenlik vb.) yönetmelik uyarınca kat sorumluları “asıl işveren” sıfatıyla hizmet aldıkları firmanın risk değerlendirme çalışmalarını denetlemek ve bu çalışmaları organize etmek ile yükümlüdür. Dışarıdan hizmetler kategorisine kazan ateşçisi, temizlik, havuz ve arıtma bakımı, sosyal tesis işletmesi ve benzeri hizmetler örnek verilebilir.
Genellikle en çok merak edilen ve tartışılan konulardan birisi İSG çalışmaları ve risk değerlendirmelerinin kimleri kapsadığı konusudur. Mevzuatta yer alan maddelere göre bu çalışmalara, çalışanların güvenliği ve günümüz çalışma hayatında üretim yapan ciddi işletmelerin ziyaretçileri dâhildir. Bu sebeple apartmanlarda yapılacak herhangi bir İSG çalışması, genel güvenlik esası gereğince apartman sakinlerini kapsıyor. Ayrıca, apartman sakinleri için tehlike arz eden faktörlerin de değerlendirilmesi bu çalışmanın amacına daha çok fayda sağlayacaktır.
6 Bölge Müdürlüğü ve 200’ün Üzerinde Teknik Kadro İstanbul Anadolu Edirne Mersin
İstanbul Avrupa
Ankara
İzmir
Antalya
Bursa
Sakarya
Kocaeli
Manisa
Antalya
Balıkesir
Kırklareli
Bolu
Karabük
Çankırı
Kırıkkale
Eskişehir
Kırşehir
Aksaray
Konya
Tekirdağ
Karaman
Isparta
Denizli
Burdur
Muğla
Uşak
Kütahya
Bilecik
Aydın
Çanakkale