Otomotiv sektörü çalışanlarından harika bir oluşum. Daha önce farklı alanlarda iş sağlığı ve güvenliğine gönül vermiş birçok kişi tarafında başlatılan iş sağlığı ve güvenliği temalı tiyatro akımına işçilerden de destek geldi. İşçilerin hem yazıp yönettiği oyun “İş’te Güvenlik” adıyla gösterildi ve büyük beğeni topladı.
Havacılık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği ve emniyet sistemleri konusu Beykoz Üniversitesi ve TAV Havalimanları iş birliği ile ele alındı. Sektördeki önemli yöneticiler, ‘Havacılık Sektöründe İş Sağlığı & Güvenliği ve Emniyet Yönetimi’ isimli konferansta konuşmalarını yaparak sektördeki sorunları masaya yatırdılar.
BUSİAD (Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Çevre ve İş Güvenliği Uzmanlık Grubu’nun İş Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) ve Endüstri 4.0 Uygulamalarının anlatıldığı Panel Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşması gerçekleştiren BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci “Endüstri 4.0 ile insan etkisi minimize edilerek, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilecek. Akıllı sensor sistemleri ile oluşabilecek kazalar ortadan kaldırılabilecek. Tehlike içeren alanlarda insan gücü en aza indirilerek kazalardan bir kez daha kaçınma şansı elde edilecek. Nesnelerin interneti ile bakım ve onarım faaliyetleri de otomatik olarak gerçekleştirilip, insan etkisi en aza indirilebilecek. Artık iş güvenliği uzmanlığı da Endüstri 4.0’la entegre olacak” dedi.
- Daha önce de bahsettiğimiz Avrupa Birliği Fonuyla yönetilen iş sağlığı ve güvenliği projesi Polonya’nın Lodz şehrinde büyük ses getirdi. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar kapsamında finanse edilen ve Gaziantep Üniversitesi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği “İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri için İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerine Uygulanabilir Bir Müfredat Oluşturma” isimli projenin üçüncü toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulunuldu.
- Yeni yasayla birlikte hayata geçirilecek İş Güvenliğine uyan firmalara sağlanacak teşviklerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İş güvenliği notu A Plus olarak derecelendirilecek kurumlar işçi başına 150,00 TL’ye varan teşviklerden faydalanabilecekler.
- OHSAS 18001 sertifikası alarak İş güvenliği süreçlerini sertifikalandıran ilk banka Vakıfbank oldu. Bu alanda yaptıkları çalışmayla bir ilki gerçekleştiren Vakıfbank’da Genel Müdür Mehmet Emin Özcan uzun süredir çalıştıklarını ve bu yenilikle birlikte BIST Sürdürülebilirlik Endeksi ve yurt dışında da Londra Borsası Good Emerging Endeksi’nde VakıfBank’a avantajlar sağlayacağını vurguladı.
- Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31 Aralık 2018 Tarihli ve 30642 Sayılı 4. Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlandı.
- Bir OSGB uzmanın gözünden sahadaki iş güvenliği hataları keyifli bir yazıyla Onedio’da listelendi. 🙂
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen “2. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı-IOHS EXPO” sona erdi. 3 gün süren fuar ve kongrenin ardından iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’nin en prestijli ödülü olan “Kristal Baret Ödülleri” sahiplerini buldu. Kristal Baret Ödülleri için ulusal ve uluslararası çapta faaliyet gösteren yüzlerce kamu kurum, kuruluş ve özel firmalar başvuruda bulundu. 7 ayrı kategoride kabul edilen başvurular Sosyal Sorumluluk, Proje ve İyi Uygulama örnekleri açısından değerlendirildi. Uzman jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu ödül almaya hak kazanan sektör temsilcileri için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda tören düzenlendi.
- 2018 yılını kurum olarak yoğun ama keyifli bir şekilde geçirdik. Bu anları 2018’de yaşadıklarımız temalı bir video ile kayıt altına aldık.