İş Sağlığı ve Güvenliğine ait önemli olanlardan birisi de Çevre Yönetim Sistemidir. Her geçen gün daha da küçülen ve globalleşen dünyamızın kaynaklarının sonsuz olmadığı, ürün ve üretim süreçlerine ait tüm faaliyetlerin çevreye yönelik etkilerinin yerel ve bölgesel kalmayıp, global olduğu malumdur ve bu görüş artık tüm dünyaca da kabul dilmiştir. Artık global pazarda var olabilmek insana ve çevreye verilen değer ile ölçülmektedir.

Ekosistem içinde, madde ve enerji döngülerinin cansız çevrenin doğal olmayan kaynaklar tarafından olumsuz yönde etkilenmesine Çevre Kirliği diyoruz. Çevre kirliliği , yaşadığımız çevrede ortaya çıkan canlı yaşamı olumsuz yönde etkileyen fiziksel ve kimyasal olayların bir bütünüdür. Çevre sorunları, nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşmenin sonucu olarak çevredeki doğal kaynakları değerlendirmesi olağan bir süreçtir. Ancak kaynakların düzensiz ve doğa kendisini yenileyemez ve dengesini koruyamaz hale gelmiştir.
İnsanların sadece kendilerini ve bugünü düşünmeleri sonucu gelecek nesillere yeterli kaynak ve temiz bir çevre kalmayacaktır. Tarih boyunca insanlığın tüm uğraşısı var olan yaşam kalitesini yükseltmek olmuştur. Ama yapılan uygulamaların çevre açısından bu şekilde olmadığı açıkça gözlemlenebilmektedir.
İnsanın kötü kullanımı endüstriyelleşme adına çevreye önem verilmemesi sonucu gelecek nesillere yeterli kaynak ve temiz bir çevre kalmayacaktır. Tarih boyunca insanlığın tüm uğraşısı var olan yaşam kalitesini yükseltmek olmuştur. Ama yapılan uygulamaların çevre açısından bu şekilde olmadığı açıkça gözlemlenebilmektedir.

Çevre; insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamların bir bileşkesidir. Bir başka ifade ile çevre, bir organizmanın var olduğu ortam ya da şartlardır ve yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olmuştur. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ancak sağlıklı bir çevre ile mümkündür. Bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması, genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeleri bozmasıyla sanayi devrimi ile birlikte başlamıştır.
İnsan yaşamı çeşitli dengeler üzerine kurulmuştur . İnsanın çevresiyle oluşturduğu doğal dengeyi meydana getiren zincirin halkalarında meydana gelen kopmalar, zincirin tümünü etkileyip, bu dengenin bozulmasına ya da zedelenmesine sebep olmakta ve çevre sorunlarını oluşturmaktadır.
Geçtiğimiz çeyrek yılda bizlere gelecekte ülkemizde su satışının para karşılığı yapılacağını söyleselerdi, neler düşünürdük. Şöyle bir düşünelim! Olmaz böyle şey derdik değil mi? Çünkü biz suyu çocukluğumuzda damacanadan değil, musluktan içerdik. Ama geçmişte bizlerce yapılan hatalardan ötürü şu anda çocuklarımız suyu musluktan değil, damacanadan içiyorlar ve aynı şey yakın zamanda hava için de geçerli olabilir.

Bugünün tüketicisi beklenti ve ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanmasının yanı sıra kendisi le yaşadığı çevreye de değer verilmesini ve saygı gösterilmesini talep etmektedir. Dolayısı ile rakiplerimizin önünde olabilmek ve tercih edilebilirliğimizi arttırabilmek kuruluşumuzda ISO 14001 ÇYS’nin olması bize büyük fayda sağlayacaktır.
Çevre Kirliliğinin Sınıflandırılması:
- Hava Kirliliği
- Su Kirliliği (Deniz Kirliliği, Göl Kirliliği, Akarsu Kirliliği, Yer Altı Suları Kirliliği, İçme Suyu Kaynakları Kirliliği)
- Gürültü Kirliliği
- Toprak Kirlenmesi
- Tarım Topraklarının Yok Edilmesi
- Toprak Erozyonu
- Katı Atıklar – Çöpler
- Orman Doğal Bitki Örtüsü ve Yeşil Alanların Yok Edilmesi
- Asit Yağmurları
- Radyoaktif Kirlenme
- Çarpık Kentleşme
- Görsel kirlilik olarak özetlenebilir.
İnsanların çevre açısından karşı karşıya kaldığı başlıca problemler:
- Hava, su ve topraklarımızın her geçen gün artan oranlarda kirlenmesi ve önemli bir kısmının kullanılamaz hale gelmesi,
- Özellikle Büyükşehir ve sanayi bölgelerinin çevre kirliliği sebebiyle yaşanamaz hale gelmesi,
- Ozon tabakasının delinmesi,
- Yerkürenin giderek ısınması,
- Kanser ve benzeri hastalıkların artması,
- Doğal kaynakların hızla tüketilmesi vb gibi,