İstanbul Anadolu
İstanbul Avrupa
Ankara
İzmir
Antalya
Bursa
Sakarya
Kocaeli
Manisa
Antalya
Balıkesir
Mutlu, kaliteli, güvenli bir çalışma hayatı için iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Ancak bize özgü toplumsal alışkanlıklarımız, hala iş güvenliği hakkında bilinçli davranılmasının önüne geçiyor. Bu kültürü işvereniyle -çalışanıyla değiştirebilmeyi başardığımız zaman, iş kazalarından, yaralanmalarından ve meslek hastalıklarından arınmış bir çalışma hayatına ulaşabiliriz. Bunun gerçekleşebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenilmesi kilit derecede önem taşır. Bilinçlendirmede ise en büyük sorumluluk İş Güvenliği Uzmanı’na düşmektedir.
İş Güvenliği Uzmanı iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmak için eğitim almış gerekli sınavlardan geçip iş güvenliği uzmanlığı belgesini almış mühendis, mimar veya teknik elemanlardır. Bütün mühendislik branşlarında görev yapanlar, iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler. İş Güvenliği Uzmanlığı belgesini alabilmek için; bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler veya özel eğitim şirketlerinin düzenlediği en az 220 saatlik olan eğitimlere katılınması gerekmektedir. Bu eğitimlerin 180 saati teorik eğitim, 40 saati ise pratik eğitimden oluşuyor. Teorik eğitimin 90 saati uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilebiliyor. Bu eğitimin tamamlanmasından sonra bu uzmanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlediği sınava giriyor tarafından yetkilendiriliyor.
İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip olmak ise her işletmede görev yapabilmek anlamına gelmiyor. İş yerleri, işin tehlike durumuna göre A, B ve C olarak sınıflandırılır. Bu belgelerden C sınıfı belgeye sahip olanlar daha az tehlikeli, B sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli veya tehlikeli, A sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıfındaki işlerde çalışabiliyor. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olabilmek isteyen bir kişinin; B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yapması ve daha sonra da A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ve sınavından başarılı olması gerekiyor.
En az 50 kişinin, devamlı olarak 6 aydan fazla süren çalıştığı ve sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanını çalıştırmak zorunluluktur. Ancak ‘Az Tehlikeli İş Yerlerinin İSG Yükümlülükleri 1 Temmuzda Değişiyor!’ yazımızda da daha önce bahsettiğimiz gibi, 1 Temmuz itibariyle az tehlikeli veya tehlikeli iş yerlerinin de ya iş güvenliği uzmanı bulundurması ya da iş yeri sahiplerinin uzaktan eğitim alıp iş güvenliği uzmanı olmaları gerekiyor.
Siz de İş Güvenliği Uzmanlığı pozisyonunda çalışmak istiyorsanız ‘İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Arkadaşları Arıyoruz!’ linkimizden iş başvurunuzu yapabilirsiniz.
6 Bölge Müdürlüğü ve 200’ün Üzerinde Teknik Kadro İstanbul Anadolu Edirne Mersin
İstanbul Avrupa
Ankara
İzmir
Antalya
Bursa
Sakarya
Kocaeli
Manisa
Antalya
Balıkesir
Kırklareli
Bolu
Karabük
Çankırı
Kırıkkale
Eskişehir
Kırşehir
Aksaray
Konya
Tekirdağ
Karaman
Isparta
Denizli
Burdur
Muğla
Uşak
Kütahya
Bilecik
Aydın
Çanakkale