İş Güvenliğinde Risk Değerlendirme
İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle yapılan çalışmaların tümü risk değerlendirmesi yoluyla yapılır. Bu sebeple de öncelik risklerin değerlendirilmesi konusuna verilmelidir. Çalışanların iş yerindeki sağlığı ve güvenliği, çalışma şartlarının, yapılan işin ve iş sahasının risk bakımından değerlendirilmesi ve buna göre önlemler alınarak sağlanmaktadır.
Yönetmeliğe göre, işveren kişiler; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak zorundadır. Risk değerlendirmesinin yapılması ile işletmelerin iş kazası ve meslek hastalığına sebebiyet verecek tehlikelerin önceden belirlenerek gerekli önlemler sağlanmış olur. Risk değerlendirmesi yapmak için bir süre veya kademeli söz konusu olmadığı için en kısa zamanda yapılması gerekir.
Risk Değerlendirmesi;
- Tehlikeleri tanımlama,
- Riskleri belirleme ve analiz etme,
- Risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması,
- Dokümantasyon,
- Yapılan çalışmaların güncellenmesi ve gerektiği zaman yenileme aşamaları izlenerek yapılır.
Risk değerlendirilmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin iş yerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır. Ayrıca işveren kişilerin, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilecek olan kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belgeyi temin etmesi gerekir.
Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturmuş olduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Bu risk değerlendirmesi ekibi;
- İşveren veya işveren vekili,
- İş yerlerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürüten iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimleri,
- İş yerlerinde bulunan çalışan temsilcileri,
- İş yerlerinde bulunan destek elemanları,
- İş yerlerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve iş yerinde yürütülen çalışmalar,
- Mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlardan olur.
İşveren kişiler ihtiyaç duyulduğu zaman bu ekibe destek olmak üzere iş yeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir. Risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilmiş olan kişi veya kişiler işveren tarafından sağlanan bilgi ve belgeleri korur ve gizli tutar.
Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli iş yerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.