İstanbul Anadolu
İstanbul Avrupa
Ankara
İzmir
Antalya
Bursa
Sakarya
Kocaeli
Manisa
Antalya
Balıkesir
İş yerinde şiddet sıkça karşılaşılabilen bir durumdur. İş yerinde şiddet kaynakları göz önüne alındığında genelde 4 farklı kategori altında ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi; hırsızlık, soygun ve bunun gibi suçları barındıran dış kaynaklı şiddet, ikincisi; müşteri, çözüm ortağı, hasta yakını ve benzeri dış kaynaklı şiddet, üçüncüsü; çalışanlar arasında ortaya çıkan şiddet, ve sonuncusu; yerel şiddet olaylarının iş yerine sıçraması şeklinde ortaya çıkan durumlardır. İş yerinde şiddetin farkına varmanın ve önlemenin bazı yolları bulunmaktadır. Burada çalışanların ve işçilerin güvenli bir biçimde mesailerini bitirmesini sağlamak konusunda yöneticilerin sorumluluğu oldukça fazladır. Bu doğrultuda yapılması gerekenleri altı maddede açıklayabiliriz.
İş yerinizdeki güvenlik politikasını detaylı bir şekle getirin ve yenilikler ekleyerek güncel olmasını sağlayın. Güvenlik politikanız acil durumlarda neler yapılması gerektiğini içermelidir. Çalışanlara verilen eğitimlerde acil durumlar için olay komuta ve ön planlama ele alınmalı, ilk müdahale için ekipler belirlenmeli ve bunların yerel birimler ile koordinasyonunun ne şekilde sağlanacağı açık bir şekilde belirtilmelidir.
İş yerinizde şiddet riski görüyor iseniz mutlaka güvenlik danışmanlığı hizmeti alın ya da güvenlik için bir departman oluşturmayı düşünebilirsiniz. Bu durum çeşitli sosyokültürel farklılıklardan meydana gelebileceği gibi siyasi, iş ile alakalı ya da sportif atışmalar sonucunda da ortaya çıkabilir. Elemanlarınızın güvenliğini tehdit edecek durumların dışarıdan da kaynaklanabileceğini mutlaka düşünmelisiniz. Konumuz yalnızca üretim yapılan fabrikaları değil çeşitli kamu kurumlarını da içine aldığından, örneğin istismar mağdurları için oluşturulan koruma evleri, misafirlerin ve çalışanlarının güvenliği için ek güvenlik unsuru bulundurulmasını gerektirmektedir. Aynı şekilde alkol tüketiminin yoğun olduğu ve farklı sosyoekonomik sınıflardan insanların bir arada etkileşim içinde bulunduğu eğlence mekanları da ilave önlemlere gerek duymaktadır.
İş yerinde yaşanan şiddet içeren olaylar karşısında kesinlikle bütün çalışanların katılımının sağlanacağı bir görüşme düzenleyin ve çalışanları insan kaynakları bölümünde birebir görüşmeye alın. Çalışanlar yaşanan şiddet olayları ve süregelen bu gibi olaylar karşısında iş yerinin ciddiyetini görmek ve bunun güvencesini hissetme ihtiyacı duyar. En önemlisi, çalışanlar iş yerinin kendisi açısından güvenli ve huzurlu olduğunu hissetmek ister. Güvenli bir iş ortamı sağlamak için, samimiyet ve şiddet olayı meydana geldiği anda çalışanlarla bilgilendirici nitelikte bir konuşma yapılması şarttır.
Çalışanlarınıza sağladığınız sosyal olanaklar paketine çalışanlar için psikolojik destek hizmetlerini de mutlaka ekleyebilirsiniz. Çalışma ortamında şiddet olayları ortaya çıkma ihtimali çoğu iş yeri sahibi için korkutucu bir durumdur. Bu tip danışmanlık hizmeti veren kurumlar iş yerinde yaşanabilecek şiddet olaylarının üzücü şekilde sonlanmasına engel olabilecek nitelikte çalışmalar yapabilirler. Bu çalışmalar çalışanların duygusal problemleri ve diğer sorunlarının birebir takip altına alınmasını kapsayacağından, istenmeyen şiddet olaylarının ortaya çıkmadan önlenmesi yolunda ciddi faydalar sağlayacaktır.
Düzenli aralıklarla yayımlayacağınız haberleşme bülteni benzeri çalışmalarda iş ortamında şiddete karşı güvenlik politikanıza vurgu yapılabilir. Elbette hiçbir işyeri sahibi, sürekli işyerinde şiddete karşı tavrını vurgulayarak çalışanlarını tedirgin etmek istemez, ancak işverenin kişisel çatışma ve şiddet gibi istenmeyen olaylar karşısında takınacağı tavır ve politikasının bütün çalışanlara ulaştığına emin olmak gerekir.
İş sürekliliği planı hazırlanması için yönetim danışmanlığı hizmeti alınabilir. İş yerinde şiddet içeren durumlar bazen üretimin durmasına hatta iş yerinin kapanmasına neden olabilmektedir. İş sürekliliği uzmanı size işiniz ile ilgili bilgilerin saklanıp korunması, saygınlığınızın sürekliliği ve iş yerinde şiddet durumunun çözümlenmesi sonrasında organizasyonun kontrolünün yeniden ele alınması hususunda gerekli önerilerde bulunabilir. Bu tür danışmanlık hizmetlerinde alınacak eğitimler afet eğitimi benzeri çalışmalar ile karıştırılmamalıdır, çünkü bunlar çalışanların acil durum eğitimlerine alternatif değil tamamlayıcı çalışmalardır.
6 Bölge Müdürlüğü ve 200’ün Üzerinde Teknik Kadro İstanbul Anadolu Edirne Mersin
İstanbul Avrupa
Ankara
İzmir
Antalya
Bursa
Sakarya
Kocaeli
Manisa
Antalya
Balıkesir
Kırklareli
Bolu
Karabük
Çankırı
Kırıkkale
Eskişehir
Kırşehir
Aksaray
Konya
Tekirdağ
Karaman
Isparta
Denizli
Burdur
Muğla
Uşak
Kütahya
Bilecik
Aydın
Çanakkale